Broadway Blueshirts

... vagy ahogy mindenki ismeri a New York Rangers a világ leghíresebb csarnokából a Madison Square Gardenből.

Címkék

100 ranger greats (1) 1994 (2) 3d (1) ahl (4) ambuhl (2) anisimov (8) antropov (2) arnason (1) árverés (1) árvíz (1) auld (2) avery (13) baldwin (1) baranka (1) beezer (1) beller (1) betts (2) biron (1) birthday (1) blues (1) boogard (2) boston university (1) bourque (5) boyle (5) brashear (2) brodeur (1) bruins (1) bus tour (2) byers (3) callahan (10) campbell (1) canadians (1) capitals (10) center (1) chad johnson (3) chappell (2) christensen (5) clint smith (1) creighton (1) delzotto (1) del zotto (10) didiomete (1) dowzak (2) doyle (3) draft (4) drury (9) dubinsky (10) dupont (2) előzetes (6) eminger (1) erixon (1) értékelő (7) évtized (1) fahey (1) fasth (1) flames (1) flyers (1) frolov (1) gaborik (11) gaulton (3) gilroy (6) girardi (5) gomez (1) grachev (6) granger (1) graves (1) gretzky (2) hagelin (2) halloween (1) hartford (5) háttérképek (3) hedman (1) heikkinen (2) heritage weekend (1) hhof (2) higgins (3) hillier (2) hobbs (1) hobey baker award (1) horak (4) hull (1) hunter (1) islanders (1) jagr (3) johnson (5) jokinen (6) jótékonyság (1) kadri (1) kasparaitis (1) keenan (1) kitchener (1) klassen (3) könyv (1) korpikoski (1) kotalik (2) kovalev (1) kreider (7) kundratek (2) kurri (1) kveton (1) lamoriello (1) leetch (2) lightning (1) lisin (4) locke (3) lundqvist (20) maggio (3) mara (1) marleau (1) matteau (1) matt gilroy (1) mcdonagh (5) mcilrath (2) mcnaught (1) messier (5) miami university (1) moore (1) morris (2) moves (1) naslund (1) newbury (1) news (1) nhl record book (1) niemi (1) offseason (1) offseason news (3) olimpia (4) orr (2) ovechkin (1) owens (2) palmieri (1) parenteau (3) pashnin (2) penguins (1) playoff (13) potter (2) power rankings (1) preseason (4) prospal (5) prucha (1) prust (2) psurny (1) pumpkin (1) rangers (10) redden (3) reklám (1) rendezvény (1) richards (1) richter (1) rissmiller (1) robitaille (1) rochester (1) round 1 (6) rozsival (6) sabres (2) sanguinetti (1) satcjer (1) sather (2) sauer (3) shanahan (1) sharks (1) shelley (1) sjoström (1) soryal (1) staal (9) stacjer (1) stajcer (2) stanley cup (2) stepan (6) sullivan (1) sundin (1) szavazás (2) talbot (1) tavares (1) teljesítmény (3) thomas (1) történelem (3) tortorella (2) traverse city (3) tv (1) valentenko (1) valiquette (4) vanbiesbrouck (1) vancouver (3) varlamov (2) vilagbajnoksag (3) voros (3) walker (1) wallpapers (3) weise (1) werek (3) wiikman (1) williams (3) wilson (1) worcester (3) world junior championship (1) yogan (1) yzerman (1) zaba (3) zaborsky (1) zherdev (7) zuccarello aasen (4) Címkefelhő

Goals

Rangers Blog Mock Draft 2010 - első rész.

joshhh 2010.06.15. 18:15

2010. június 25-én és 26-án Los Angelesben tartják az idei NHL draftot. A 48. játékosbörze előtt a Rangers blog szerkesztőiként (Stero és Josh) eljátszottunk a gondolattal, hogy melyik csapat vajon kit választhat és készítettünk egy úgynevezett MOCK Draftot. Aki nem tudná miről is van szó, annak röviden egy magyarázat. Ez nem más, mint egy húzási tipp sorrend a draft előtt. A négy nagy major sportágban évről - évre megjelennek ezek a listák az ifjoncbörzék előtt. A MOCK Draftok elkészítői között természetesen ott találjuk a legnagyobb sportoldalakat, az összes neves szakírót és rengeteg - rengeteg lelkes rajongót.

Mi természetesen nem vagyunk szakírók, sőt nem is Delphiből jöttünk, de azért teszünk egy próbát két okból is. Először is játszunk a magunk kedvéért, másodszor pedig szeretnék bemutatni az idei év fiataljait. A 30 játékost két posztba szedtük az írás hosszúsága miatt. A második rész dátuma még bizonytalan, de mindenképp kikerül a draft előtt. Végül a saját magunk által a TOP 10-be választott játékosokról egy kicsivel hosszabb ismertetőt írtunk, mert mégiscsak így illik.

 

 1. - Edmonton Oilers: "Taylor or Tyler?" - Már hetek/hónapok óta ez a kérdés az első választást illetően. Az Oilersnél konkrétan minden poszton hiány van, úgyhogy ők  nem posztra fognak draftolni, hanem a jobb és a "készebb" játékost fogják vinni, ez pedig Taylor Hall, a Windsor Spitfires szélsőjátékosa.

Azt mondják róla, hogy góllövésre született, olyan mint Pat Kane, Dany Heatley vagy éppen Steven Stamkos. A Windsorral az elmúlt két évben kétszer nyert Memorial kupát, és lett a torna MVP-je (Memorial kupa: A három kanadai juniorliga bajnoka és egy rendező csapat tornája). Az elmúlt két évben 39 playoff meccsen 71 pont! Kiváló korcsolyázó, lövőereje és pontossága halálos, valamint passzolni sem felejt el. Nehéz negatívumot találni játékában, talán az szól kiváló teljesítménye ellen, hogy Windsorban eltöltött évei alatt csupa jó játékossal játszott együtt (Ryan Ellis, Cam Fowler, Zach Kassian, Greg Nemisz, Andrei Loktionov, Joshua Bailey). Mint már írtam, Hall NHL-re érett játékos, vélhetően ezért IS dönt majd mellette az Oilers.

 

2. - Boston Bruins (Toronto Maple Leafs): A Bruins, a Torontotól Phil Kesselért kapott elsőkörös választásával, a Hall-Seguin kombóból megmaradt Tyler Seguint fogja elvinni, ez nem lehet kérdéses. A bocsok a tavalyi kiváló támadóalakulatának idén híre-hamva nem volt az alapszakaszban, így nagyszerűen fog illeni a gépezetbe Seguin. Hallhoz hasonlóan az OHL-ben töltötte az elmúlt két évet. Mivel Taylor vitte a Memorial MVP címet, így Tylernek maradt az OHL év játékosa megtiszteltető cím. Ez sem jár kisebb érdemekkel, mint az előző.

A Plymouth Whalers centerét nem tipikus gólszerzőnek tartják, hanem inkább sokoldalú csatárként tekintenek rá a jövőben az NHL-es csapatok megfigyelői. A tavalyi 1/3-as Matt Duchene az, akihez hasonlítják. Nem csak az ellenfél kapuja előtt találja fel magát, hanem a védekezésből is kiveszi a részét vagyis minden játékszituációban bevethető.  Erősségei között említhető még az is, hogy nagyon jól lát a pályán. Kiváló playmaker válhat belőle, pár éven belül felválthatja majd Savardot. Viszont Hallnál kevésbé robbanékonyabb, sebességén még dolgoznia kell, könnyen lehet, hogy jövőre is az OHL-ben marad, a Bruins még tud rá várni.

 

3. - Florida Panthers: Az első két választás után, kisebb minőségi esés van a prospectek között, idén nem nagyon éri meg a 3. helyen választani, mert sok hasonló képességű játékos közül lehet válogatni. Három védő (Cam Fowler, Erik Gudbranson és Brandon Gormley) valamint egy center, Brett Connolly esélyes a 3.-7. pozícióban. Connolly nagyon tehetséges játékos, de eléggé sérülékeny, így a Florida a védelembe fog húzni.

Mivel Dimitrij Kulikov személyében már van egy fiatal és  nagyon jó PPQ a Panthersnél, így a védekező felfogású, keményebb bekkek közül választanak véleményem szerint, ez a leírás pedig kifejezetten illik Erik Gudbransonra. Gudbranson az OHL-ben szereplő Kingston Frontenacs védelmének oszlopa. Habár támadásban nem annyira tehetséges, mint a másik két hasonlóan rangsorolt társa, de védekezésben már most NHL-szinten van. NHL szakértők játékát Chris Pronger és Dion Phaneuf játékához hasonlítják. Nagy termetű, erős alkatú védő, hatalmas ütközésekkel véteti észre magát, rendkívül jól védekezik, és nem mellesleg leader a pályán. Jövőbeni NHL pályafutása során csapatkapitány is lehet. Pont egy ilyen játékos kellene még a Rangers védelmébe, de sajnos nem lesz esélyünk rá.

 

4 - Columbus Blue Jackets: A kékkabátos alakulat megalakulása óta vár egy igazi Offenzív felfogású bekkre, most megkapják azt Cam Fowler személyében, aki a draft első amerikai születésű választása lesz.

Míg elől zseniális, addig a védekezéséről és keménységéről ez már nem mondható el. Kissé "soft" védőnek tartják. Ezen okokból kifolyólag, szerintem még legalább egy évet marad az OHL-ben, a Windsor Spitfiresnél, ahol Taylor Hall csapattársa jelenleg. A 2010-es év nagyon jól indult számára, hiszen először januárban u20-as VB-t nyert az amerikai válogatott oszlopos tagjaként, a döntőben a Taylor Hall által vezetett Kanadát verték hosszabításban. Májusban pedig OHL-t és Memorial kupát nyert a Windsorral. Minden megvan benne, ami "frencsájz playerré" tehet valakit. Gyorsan és jól korcsolyázik, megvan a kellő támadópotenciál, rendkívül jól lát a pályán, kiválóan passzol és jól fedezi a korongot. Ha megtanulja használni a testét védekezésben, és kevesebb korongot ad el elsőszámú védő lehet majd idővel belőle.

 

5 - New York Islanders: Tavares, Okposo és Bailey után az Isles a védelemre kellene, hogy fókuszáljon, így jól jönne egy társ a védelembe Calvin de Haan számára, ennek megfelelően Brandon Gormleyt fogják választani a szigetlakók, aki szintén minőségi erősítést fog jelenteni jövőbeni kenyéradójának.

Gormley a QJMHL-ben szereplő Moncton Wildcats játékosa volt az elmúlt két évben. Edzője azt nyilatkozta róla, hogy korához képest nagyon érett játékos, és az az érzése, hogy néha mintha egy 30 éves rutinos játékost edzene. Ez nagy elismerés, egy 18 éves fiatalnak (Lehet, hogy leszívta az orosz csapattársa Kirill Kabanov agyát, mert ő pedig úgy viselkedik sokszor, mint egy 5 éves óvodás kisgyerek :-)). A Wildcats védelme az egyik legkiemelkedőbb volt tavaly a QJMHL-ben, és ebben Gormleynak nagy szerepe volt. Játéka hasonlít Fowlerére és Gudbransonéra is, de mindkettejüktől elmarad, viszont mind támadásban, mind védekezésben hasznos tud lenni, talán ez az, ami miatt csak a 3. hátvéd lesz, akit kiválasztanak majd a Los Angelesben tartandó újoncbörzén.

 

6. – Tampa Bay Lightning: Tampában az elmúlt 1-2 évben a komplett vezetőség kicserélődött (tulaj, GM, edzői stáb), így nehéz megjósolni mi járhat a fejekben. Két éve Stamkos (1/1), tavaly Hedman (1/2) érkezett az első körben. Kapus poszton Khabibulin óta nem volt egy épkézláb no1. kapus és ugyan nagyon bíznak Dustin Tokarskiban, akit a 2008-as draft 122. helyén foglaltak le, de mivel évek óta kapusgondokkal küszködnek, így reális az esély arra, hogy Jack Campbell Floridában köt ki.

Campbell leginkább a januári U-20-as Világbajnokságról lehet ismerős a jégkorong szerelmeseinek. Az amerikai csapat kisebb csodát hajtott Campbell vezetésével, amikor is a döntőben hosszabbítást követően legyőzték a kanadai válogatottat. Minden tehetsége meg van, hogy frencsájz játékos legyen, technikai képzettsége már kiemelkedő. Higgadtságát és korongkezelési képességeit illetően Brodeurhöz és Turcohoz hasonlítják. Egyszer megkérdezték, hogyan írná le játékát, Campbell csattanós választ adott: „Nagy meccseket nyerek meg.” A következő évben vagy a Michigani egyetemi csapatot, vagy a Windsor Spitfires együttesét fogja erősíteni.

 

7. Carolina Hurricanes: A hurrikánok a tavalyi brutálisan rossz idénykezdet eredményeképpen ismét kedvező draftpozícióba kerültek az első körben. A támadóalakulatban Eric Staal és Brandon Sutter révén középen igencsak erős duó áll rendelkezésükre, ezért nagyon jól fog jönni az erősítés a szélekre, a svájci csoda Nino „El Nino” Niederreiter személyében.

Niederreiter azon kevés fiatal egyike az idei draftfelhozatalban, aki már a következő idényben is megállná a helyét az NHL-ben. Fizikailag kiemelkedik a többiek közül, és ezt az adottságát ki is használja a pályán. Testével jól fedezi a korongot, már-már Jagrt idézi ezen tulajdonságával. Kemény ütközések jellemzik és igazi sniper, kiváló a lövő repertoárja. Ryan Callahanhoz hasonlítják, nem véletlenül, minden csapatba kell egy ilyen sokoldalú játékos. Az elmúlt idényt a WHL-ben szereplő Portland Winterhhawks csapatánál töltötte, ahol nagyszerűen megértették egymást Ryan Johansennel.

 

8. – Atlanta Trashers: Pavelec és Bogosian a jövőbeni védelem mozgatórugói. Elől sok a tehetséges fiatal csatár, de első soros centert nem láttak Atlantában, amióta Savard a Bruins tagja. Itt az ideje szerezni egyet, ez pedig El-Nino hűséges fegyverhordozója Ryan Johansen lehet.

Junior pályafutása elején még csak egy 3. soros grindert láttak benne, azonban ez a kép jelentősen megváltozott róla. Johansen magában hordozza a bust lehetőségét, de könnyen válhat belőle akár egy Eric Staal is, ha javítja gyengéit. Például, azt tartják róla, hogy védekezésben nem túl acélos, viszont nem is ez a feladata, hanem inkább a szélsők kiszolgálása, ezt pedig tökéletesen megvalósította tavaly a Portlandben. Ugyan zseniális passzok jellemzik, azonban testfelépítése még messze van a tökéletestől, 10-15 kiló izmot kell magára pakolnia minimum, hogy jövőbeni NHL csapatánál számításba jöhessen.

 

9. – Minnesota Wild: Ha van csapat, amelyiknek pocsék az utánpótlás (prospect) bázisa, akkor az a Wild. Van néhány tehetséges fiatal védőprospect (Cuma, Scandella), de a támadószekció talán a leggyengébb az egész NHL-t tekintve, ezért a támadókra fognak fókuszálni az idei drafton. Gaborik távozása után nincs igazi góllövő a csapatnál, a kivételes tehetségű jobbszélső, Brett Connolly az, aki majd idővel tudja pótolni Mariant, ha minden jól megy…

Ugyan Connolly-ból elit játékos lehet a jövőben, de ehhez az is kell, hogy az előző szezonban, az őt kísérő sérüléshullám (csípősérülés) ne sújtsa a továbbiakban. Az elmúlt két évet a WHL-ben szereplő Prince George Cougarsban töltötte. Első junior szezonjában rögtön 30 gól felett tudott termelni a kanadai juniorok között és csapata messze legeredményesebb játékosa volt. Második idényében kevesebb, mint húsz meccsen tudott pályára lépni, az említett sérülés miatt, aminek eredménye az is, hogy alacsonyabb draftpozícióban fog elkelni. Nagyon igaz, az, amit a Rangers fő játékos megfigyelője is nyilatkozott róla: „Nagyon jól fog járni vele az a csapat, akihez ’lecsúszik’ Testalkata szinte a tökéletessel vetekszik, jól és gyorsan korcsolyázik, ezáltal könnyen helyzetbe tudja magát hozni és a helyzetkihasználása is nagyon impresszív.

 

10. – New York Rangers: A lockout óta, soha nem draftolt ilyen magasan a Glen Sather által kormányzott Rangers. Kapus gondok még 6-8 évig nem lesznek Lundqvistnak köszönhetően. A védelmet már 2-3 éve tudatosan és jól építik (nem, nem Reddenről és Rozsivalról beszélek), Staal, Girardi és Del Zotto már a nagy csapatban tevékenykednek, míg a juniorok között is több ügyes bekk található (Sanguinetti, McDonagh, Valentenko, Sauer stb). Viszont, a támadószekció hatékonyságával Jagr távozása óta gondok vannak, igaz vannak itt is nagy ígéretek (Gracsev, Stepan, Kreider), de továbbra is a csatárok lesznek a fő célkeresztben, ezért a Rangers idei választása ideális esetben a KHL-ben edződő Vladimir Tarasenko lehet.

Az orosz szélső a KHL-ben szereplő Novoszibirszk alkalmazásában áll már két éve, ahol saját édesapja, Andrei az edzője. 17 évesen csapata 4. legeredményesebb játékosa volt az elmúlt idényben, ami nem kis teljesítmény egy felnőtt ligában. Ovecskin vagy Malkin sem tudott ilyen statisztikákat felmutatni ennyi idősen. Testalkata már most megengedné, hogy az észak-amerikai profi ligában szerepeljen, kiváló fizikummal rendelkezik. Mesterien korcsolyázik, jól kezeli a korongot, lövőtechnikája pazar és a kapu mögötti harcokban is jól fedezi a pakkot. Ha Tarasenko nem orosz, hanem kanadai állampolgár lenne, akkor Seguinnal és Hall-lal is versenybe szállhatna az 1.-2. helyért, de az „oroszok történelme” (Radulov, Filatov, és újabban Kabanov) miatt pár helyet mindenképpen csúszni fog. Ha valakinél, akkor nála nagyon sokat fog számítani az is, hogy milyen válaszokat adott az NHL csapatok megfigyelőinek a Torontoi Scouting Combine-on.

 

11. – Dallas Stars - Derek Forbort - Defensemen

A kiváló képességekkel megáldott U18-as világbajnok védő korosztálya egyik legjobbja és a liga egyik meghatározó alakja lehet. Ezt semmi nem bizonyítja jobban mint az, hogy több jégkorong szakíró is  a buffaloi Tyler  Myers-hoz hasonlítja a játékát és tudást. Myerst idén Calder trófeára jelölték tehát elég magasra került a mérce Forbes számára ha állni akarja az összehasonlításokat. Stílusát tekintve elsősorban védekező típusú védő de szívesen zárkózik fel a támadásokhoz is, mivel  korához képest hatalmas lövőereje van.  A Starsnak ideális választás lenne Forbort, mert a szezon közben elcserélte a legtehetségesebb fiatal védőjét Ivan Vishnevskyt.

 

12. - Anaheim Ducks - Mikael Granlund - Center

A fiatal finn centerről Mikael Granlundról mindent elmond az a rövid tény, hogy a NHL Scout Irodája a legmagasabb helyen rangsorolta az európai játékosok között. 18 évesen majdnem pont/meccs (40P/43M) átlagot ért el a Helsinki felnőtt csapatában. Kifejezetten játékszervező típusú center, ami előrevetíti azt, hogy csapatában az emberelőnyös játék egyik kulcsfigurája lehet a jövőben. Hatalmas munkabírás és kemény munka jellemzi a játékát. Egyetlen hátránya, hogy néha fejben lassú és körülményes – ezt mindenképp fejlesztenie kell. Mindent összevetve  Saku Koivu méltó utódja lehet a Kacsáknál.

 

13. - Phoenix Coyotes - Jeff Skinner - Center

A Kitchener Rangers játékosa összesen 70 gólt ütött ebben a szezonban az alapszakaszt és a playoffot is figyelembe véve, ami remek gólérzékenységről tanuskodik. Sőt tovább folytatva ezt a szálat tény, hogy nem rendelkezik összességében olyan képességekkel, mint Hall vagy Seguin, de több gólt ütött mindkettőjüknél az alapszakaszban.  Ezek után nem lenne meglepő, hogy igazi góllövő hiányában szenvedő Coyotesnak az újonc Skinner lehetne az ideális megoldás. Természetesen ő sem tökéletes, mert gyorsaságban meg sem közelíti az idei draft két legnagyobb sztárját, de pusztán csak statisztika alapján szép jövő állhat előtte. Habár megjegyzem láttunk már olyat, aki hasonlóan érkezett és hatalmasat bukott.

 

14. - St. Louis Blues - Nick Bjugstad – Center

Azoknak a Blues szurkolóknak akik az amerikai center bemutatkozását várnák egy rossz hírrel kell, hogy szolgáljak. Bjugstad még egy évig biztosan az University of Minnesota játékosa marad, sőt nagy valószínűség szerint még a rákövetkező szezont is ott fogja tölteni. És mos jöjjön a jó hír. A Blues tele van jobbnál jobb fiatalokkal tehát megengedheti magának azt a luxust, hogy elküldje még egy – két évre combosodni ugyanis még nincs kialakult stílusa. Lehet belőle erőcsatár vagy akár playmaker is, de inkább az első a reálisabb.  Fejlődése töretlen lehet, ugyanis idén ő kapta a Mr. Hockey díjjat. A trófeát minden évben a legjobb Minnesota állambeli középiskolás játékosa kapja. És ugye Minnesota az amerikai hoki központja.

 

15. - Boston Bruins - Mark Pysyk - Defensemen

Pysyknek egy hibája van, hátvád létére egyáltalán nem hátvád alkat. Már 16 évesen korosztálya egyik legjobbja volt, nagy sebesség, remek korcsolyázó tudás és gyorsaság jellemezi ezen felül remekül bánik a koronggal és kiválóan lát a pályán. Akkor hol a hiba? Röviden összefoglalva a testi adottságaiban. 185 centijével és 77 kilójával egyáltalán nem hátvéd felépítése van.  Egy Lindros felépítésű játékos úgy elüti, mint a harang a delet. Ráadásul sérülékeny is, tehát a kiválasztása igazi bátorságra vallana a Bruins vezetésétől. Apropó Bruins. A csapat napokban kinevezett új elnöke a legendás Cam Neely is hasonló utat járt be, pazar játékos volt, de emellett rendkívül sérülékeny is. Nem tudni hogyan dönt a vezetőség végül, Neely kiindul e magából vagy sem, de mindenesetre minden eddigi jóslatot és leírtat felrúghat az a pletyka, hogy a Boston állítólag elcserélné ezt a választási jogot.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://newyorkrangers.blog.hu/api/trackback/id/tr152045144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bali88 2010.06.19. 23:24:10

érdekes,kíváncsi vagyok h majd kit fogunk az első körben behúzni.tényleg bejön a jóslat és ezt az orosz csatárt választjuk.
ez a Kitchener Rangers vmi farmcsapatunk egyébként?
v csak a név hasonlít ránk?mondjuk a mezük is Full olyan mind az NHL Rangers-é.

joshhh · http://newyorkrangers.blog.hu/ 2010.06.20. 10:45:16

Semmi közünk hozzájuk, csak gondolom tőlünk vették át a nevet és a mezt. Vannak még ilyenek a Kanadai junior ligákban, pl. Portland Winterhawks, Chilliwack Bruins.

YNWA · http://majmedence.blog.hu/ 2010.06.20. 13:24:40

nagyon király elemzés, köszi! :)

csatoimi 2010.06.20. 18:43:07

köszi, ez tényleg komoly.

stero · http://newyorkrangers.blog.hu/ 2010.06.22. 21:53:22

így legyen ötösöm a lottón

Florida Panthers sent forwards Nathan Horton and Gregory Campbell to the Boston Bruins for defenceman Dennis Wideman, the 15th overall pick in this year's NHL Entry Draft and a third round pick in 2011
süti beállítások módosítása